Przepis na: Mus czekoladowy
26 February 2021Czas na klasyk deserów z portugalskich restauracji – wszechobecny “mousse de chocolate“! Nie znam żadnej typowej portugalskiej restauracji, która by nie miała tego deseru w swoim menu. Mus czekoladowy i sałatka owocowa zdecydowanie królują na liście portugalskich deserów.
Można oczywiście pójść na łatwiznę i kupić deser w proszku, ale my nie idziemy na łatwiznę! Czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty, bo przepis naprawdę jest prosty.
- 200g gorzkiej czekolady kulinarnej
- 200g cukru
- 100g masła lub oleju kokosowego
- 6 jajek
- Rozpuść czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym
- Oddziel żółtka od białek.
- Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do niej 150g cukru.
- Pozostały cukier dodaj do rozpuszczonej czekolady.
- Dodaj żółtka do rozpuszczonej czekolady i dokładniej wymieszaj.
- Dodaj pianę z białek i dokładniej wymieszaj, aż mus będzie miał jednolitą konsystencję.
- Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 3 godziny.