Przepis na: Mus czekoladowy

Przepis na: Mus czekoladowy

26 lutego 2021 0 przez Moje Algarve

Czas na klasyk deserów z portugalskich restauracji – wszechobecny „mousse de chocolate„! Nie znam żadnej typowej portugalskiej restauracji, która by nie miała tego deseru w swoim menu. Mus czekoladowy i sałatka owocowa zdecydowanie królują na liście portugalskich deserów.

Można oczywiście pójść na łatwiznę i kupić deser w proszku, ale my nie idziemy na łatwiznę! Czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty, bo przepis naprawdę jest prosty.

  • 200g gorzkiej czekolady kulinarnej
  • 200g cukru
  • 100g masła lub oleju kokosowego
  • 6 jajek
  1. Rozpuść czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do niej 150g cukru.
  4. Pozostały cukier dodaj do rozpuszczonej czekolady.
  5. Dodaj żółtka do rozpuszczonej czekolady i dokładniej wymieszaj.
  6. Dodaj pianę z białek i dokładniej wymieszaj, aż mus będzie miał jednolitą konsystencję.
  7. Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 3 godziny.