Przepis na: Bitoque á Portuguesa

Przepis na: Bitoque á Portuguesa

17 lutego 2021 0 przez Moje Algarve

Kto stołował się już w portugalskich restauracjach, zapewne spotkał się z tym daniem w menu. Najbardziej tradycyjny bitoque to nic innego jak bitki wołowe. Jednak nie każdy lubi wołowinę, dlatego w wielu miejsach można spotkać również wersję z wieprzowiny czy z piersi kurczaka.

Poniżej prezentujemy wam sprawdzony przepis na klasyczną wersję tego dania dla 2 osób.

  • 2 plastry udźca wołowego
  • 2 jajka
  • oliwa
  • smalec
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • białe wino
  • musztarda
  • cytryna
  1. Ubij mięso, zamarynuj solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku. Połóż każdy kawałek na liściu laurowym i pozostał w lodówce 30 minut.
  2. Następnie rozpuść na patelni 2 łyżki smalcu i usmaż na nim mięso z obu stron.
  3. Dodaj pół kieliszka białego wina oraz łyżkę stołową musztardy, pozostaw na małym ogniu często mieszając.
  4. Gdy sos zrobi się jednolity, zdejmij z ognia.
  5. Usmaż jajka sadzone na oliwie.

Czas na kompozycję!
Połóż na talerzu mięso i polej sosem. Połóż na to jajko sadzone oraz plasterek cytryny.
Bitoque tradycyjnie je się z ryżem i frytkami oraz salada mista, czyli sałatą z pomidorem i cebulą.

Smacznego!