Przepis na: Bitoque á Portuguesa
17 February 2021Kto stołował się już w portugalskich restauracjach, zapewne spotkał się z tym daniem w menu. Najbardziej tradycyjny bitoque to nic innego jak bitki wołowe. Jednak nie każdy lubi wołowinę, dlatego w wielu miejsach można spotkać również wersję z wieprzowiny czy z piersi kurczaka.
Poniżej prezentujemy wam sprawdzony przepis na klasyczną wersję tego dania dla 2 osób.
- 2 plastry udźca wołowego
- 2 jajka
- oliwa
- smalec
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- białe wino
- musztarda
- cytryna
- Ubij mięso, zamarynuj solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku. Połóż każdy kawałek na liściu laurowym i pozostał w lodówce 30 minut.
- Następnie rozpuść na patelni 2 łyżki smalcu i usmaż na nim mięso z obu stron.
- Dodaj pół kieliszka białego wina oraz łyżkę stołową musztardy, pozostaw na małym ogniu często mieszając.
- Gdy sos zrobi się jednolity, zdejmij z ognia.
- Usmaż jajka sadzone na oliwie.
Czas na kompozycję!
Połóż na talerzu mięso i polej sosem. Połóż na to jajko sadzone oraz plasterek cytryny.
Bitoque tradycyjnie je się z ryżem i frytkami oraz salada mista, czyli sałatą z pomidorem i cebulą.
Smacznego!