Przepis na: Tuńczyk Algarvia

Przepis na: Tuńczyk Algarvia

23 stycznia 2021 0 przez Moje Algarve

Będąc w Algarve w większości restauracji trafimy na to danie. Tuńczyk Algarvia to powód do dumy mieszkańców Algarve. Danie bardzo proste do przyrządzenia w domu, które wygląda banalnie, a smakuje obłędnie.

  • stek z tuńczyka
  • 2 średnie cebule
  • pół zielonej papryki
  • 4 pomidory z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kieliszek białego wina
  • cytryna
  • sól i pieprz
  1. Zamarynuj stek solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Niech postoi co najmniej 30 minut w marynacie.
  2. Pokrój cebule w piórka, paprykę i pomidory w kostkę.
  3. Zeszklij na oliwie cebulę, paprykę, czosnek i liść laurowy.
  4. Dodaj pomidory i wino, sól i pieprz. Mieszaj od czasu do czasu na średnim ogniu aż się zredukuje do sosu o gęstej płynnej konsystencji. (Jeśli sos jest za kwaśny, dodaj łyżkę cukru)
  5. Włóż stek do sosu i smaż 3 minuty z każdej strony. (Jeśli będziesz smażyć dłużej, stek stanie się suchy)

Tuńczyk Algarvia najczęściej podawany jest z ziemniaczkami, gotowanymi lub złotymi talarkami.

Macie ochotę na jakieś szczególne danie? Napiszcie w komentarzach!