
Przepis na: Tuńczyk Algarvia
23 January 2021Będąc w Algarve w większości restauracji trafimy na to danie. Tuńczyk Algarvia to powód do dumy mieszkańców Algarve. Danie bardzo proste do przyrządzenia w domu, które wygląda banalnie, a smakuje obłędnie.
- stek z tuńczyka
- 2 średnie cebule
- pół zielonej papryki
- 4 pomidory z puszki
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kieliszek białego wina
- cytryna
- sól i pieprz
- Zamarynuj stek solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Niech postoi co najmniej 30 minut w marynacie.
- Pokrój cebule w piórka, paprykę i pomidory w kostkę.
- Zeszklij na oliwie cebulę, paprykę, czosnek i liść laurowy.
- Dodaj pomidory i wino, sól i pieprz. Mieszaj od czasu do czasu na średnim ogniu aż się zredukuje do sosu o gęstej płynnej konsystencji. (Jeśli sos jest za kwaśny, dodaj łyżkę cukru)
- Włóż stek do sosu i smaż 3 minuty z każdej strony. (Jeśli będziesz smażyć dłużej, stek stanie się suchy)
Tuńczyk Algarvia najczęściej podawany jest z ziemniaczkami, gotowanymi lub złotymi talarkami.
Macie ochotę na jakieś szczególne danie? Napiszcie w komentarzach!