Poproszę kawę!
24 January 2021W Portugalii zapach parzonej kawy unosi się prawie na każdym kroku. Ten czarny, energetyczny wywar z drzewka kawowca to nieodłączny element portugalskiej rzeczywistości. Bez kawy żaden Portugalczyk nie wyobraża sobie dnia. Ani życia.
Mała czarna ma moc!
Kawa jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie znanym ludzkości od dawien dawna. Portugalia – rozmiłowana w kofeinie – znajduje się w czołówce państw tworzących wszechobecny trend spożywania kawy. Brązowo – czarne ziarenka o hipnotyzującym smaku, które po zmieleniu i zalaniu wrzątkiem zamieniają się w czarne, aromatyczne, płynne złoto trafiły do ojczyzny Vasco De Gama z Brazylii około XVIII wieku. Przyrządzany z nich wywar jest tym, po który sięga się tutaj najczęściej. Zwyczaj picia kawy wypełnia codzienny krajobraz Portugalii, jej styl, kulturę, a o rodzajach tego napoju krążą legendy.
Kawowy zawrót głowy
Powtórzmy raz jeszcze – kawa to duma narodowa Portugalczyków. Spożywa się ją kilkukrotnie w ciągu dnia praktycznie zawsze i wszędzie, jeżeli tylko jest ku temu okazja i gdzie tylko istnieje taka możliwość. Równie dobrze może rozpoczynać dzień Portugalczyka, jak i go kończyć. Jest obowiązkowym punktem wieńczącym portugalski posiłek. Kawiarnie, bary, restauracje serwują ją szybko, sprawnie i tanio. Kawa należy do jednych z najtańszych przyjemności w Portugalii, co czyni ją dostępną dla wszystkich. Pyszna, niedroga, energetyczna, o prozdrowotnych właściwościach szybko stała się flagowym przysmakiem, po który z chęcią sięgają nie tylko rodowici mieszkańcy, ale i turyści.
Jaką kawę zamówić?
Café bica – czyli inaczej: portugalskie espresso, które niezmiennie konkuruje z włoskim i – co oczywiste – uważane jest przez Portugalczyków za najlepsze na całym świecie. Zdania na jego temat są podzielone wśród cudzoziemców. Niektórzy przychylają się do opinii rodowitych mieszkańców Portugalii i zachwalają smak tutejszego espresso, a nawet stawiają ponad inne, a inni z kolei narzekają na wyjątkowo cierpki smak. Cafe bica podawana jest w maleńkich filiżankach i stanowi silny, skondensowany strzał kofeiny, bez którego trudno rozpocząć dzień. Jest też idealnym przerywnikiem w pracy lub w trakcie codziennych zajęć, ponieważ skutecznie ładuje zasoby energii. Skrót bica pochodzi od powiedzenia „Beba Isto Com Açúcar” – „Pij to z cukrem”. Geneza tego zwrotu sięga czasów, kiedy espresso było wprowadzane do kawiarni, a jego cierpki smak nie miał za wielu zwolenników. Radzono wówczas, aby uzupełniać go o słodycz cukru.
Cafe duplo – to coś dla fanów wyjątkowo mocnego uderzenia. Cafe duplo to inaczej podwójne espresso.
Cafe abatanado – istnieją różne teorie na temat tego, jak właściwie wygląda ten typ kawy. Ogólnie przyjmuje się, że jest to espresso, do którego dodaje się małą ilość gorącej wody.
Cafe americano – jest to mocna kawa podawana w większej filiżance niż cafe abatanado i z większą ilością wody.
Cafe carioca – to wywar z przefiltrowanej kawy. Powstał z fusów, które zostały w maszynie po zrobieniu w niej standardowej kawy.
Café com leite lub inaczej: meia de leite – kawa z mlekiem, najczęściej podawana w większych filiżankach. Można przyrównać ją do tzw. białej kawy.
Cafe garoto – oznacza mocną dawkę kawy, w której mleko zastępuje się mleczną pianką.
Cafe galão – niewielka ilość kawy serwowana w wysokiej, przezroczystej szklance wypełnionej ciepłym mlekiem.