Przepis na: Pastel de nata

Przepis na: Pastel de nata

16 stycznia 2021 0 przez Moje Algarve

Pyszny i chrupiący pastel de nata, znany także jako pastel de Belém, jest jednym z symboli Portugalii. W 2011 został wybrany jednym z 7 cudów gastronomii portugaskiej. Przygotowanie tego przysmaku wcale nie jest tak trudne, jak się może wydawać. Poznaj nasz przepis!

  • prostokątny arkusz ciasta francuskiego
  • 250ml śmietany
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka mąki lub skrobi kukurydzianej
  • duże kawałki skórki z połowy cytryny
  • laska cynamonu
  1. Wymieszaj śmietanę z żółtkami, cukrem i mąką lub skrobią kukurydzianą. Postaw na ogniu. Wrzuć cynamon i skórkę z cytryny. Zagotuj ciągle mieszając.
  2. Zdejmij z ognia, zakryj folią spożywczą w ten sposób, żeby folia dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie twarda skorupa) i odstaw do wystudzenia.
  3. Włącz piekarnik na 200ºC. Niech zacznie się grzać.
  4. Otwórz ciasto francuskie. Jeśli zdecydowałaś się sama zrobić ciasto francuskie, rozwałkuj je do grubości 5mm. Wytnij okręgi o średnicy ok. 5cm. Wyłóż aluminiowe foremki ciastem.
  5. Lekko ciepły krem wlej do przygotowanych foremek, prawie do pełna, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni od górnego brzegu foremki.
  6. Piecz w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut, do momentu aż krem będzie lekko przypalony, nadając im charakterystycznego wyglądu.

Smacznego!