Przepis na: Pastel de nata
16 January 2021Pyszny i chrupiący pastel de nata, znany także jako pastel de Belém, jest jednym z symboli Portugalii. W 2011 został wybrany jednym z 7 cudów gastronomii portugaskiej. Przygotowanie tego przysmaku wcale nie jest tak trudne, jak się może wydawać. Poznaj nasz przepis!
- prostokątny arkusz ciasta francuskiego
- 250ml śmietany
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka mąki lub skrobi kukurydzianej
- duże kawałki skórki z połowy cytryny
- laska cynamonu
- Wymieszaj śmietanę z żółtkami, cukrem i mąką lub skrobią kukurydzianą. Postaw na ogniu. Wrzuć cynamon i skórkę z cytryny. Zagotuj ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, zakryj folią spożywczą w ten sposób, żeby folia dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie twarda skorupa) i odstaw do wystudzenia.
- Włącz piekarnik na 200ºC. Niech zacznie się grzać.
- Otwórz ciasto francuskie. Jeśli zdecydowałaś się sama zrobić ciasto francuskie, rozwałkuj je do grubości 5mm. Wytnij okręgi o średnicy ok. 5cm. Wyłóż aluminiowe foremki ciastem.
- Lekko ciepły krem wlej do przygotowanych foremek, prawie do pełna, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni od górnego brzegu foremki.
- Piecz w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut, do momentu aż krem będzie lekko przypalony, nadając im charakterystycznego wyglądu.
Smacznego!