Przepis na: Churros

Przepis na: Churros

3 lutego 2021 0 przez Moje Algarve

Lada moment tłusty czwartek, ale w Portugalii ciężko o porządne pączki. Można by zrobić faworki, znane też jako chrusty, ale może w tym roku warto spróbować portugalskich churros? Wcale nie są takie trudne!

  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • cukier i cynamon
  • olej
  1. Zagotuj wodę z solą i masłem.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie jednolita i sama będzie odchodzić od naczynia.
  3. Włóż masę do rękawa cukierniczego.
  4. Rozgrzej olej. Nam łatwiej było robić krótkie churros w rondelku niż długie na patelni. Oleju musi być tyle, aby churros były całe zakryte.
  5. Wyciskaj paski masy do gorącego oleju, odcinając je nożycami, jeśli same się nie przerywają.
  6. Wyciągnij z oleju, gdy będą złote.
  7. Posyp cukrem i cynamonem.

Churros tradycyjnie je się w Portugalii z sosem czekoladowym, toffi lub dżemem. W Ameryce Południowej podaje się je z nadzieniem z mleka skondensowanego.
Nam za to smakują bez żadnych dodatków, tylko z cukrem i cynamonem. Ot tak, do herbaty zamiast faworków.

A co Wy szykujecie na ostatki? Zamierzacie świętować w tym roku karnawał?