Przepis na: Churros
3 February 2021Lada moment tłusty czwartek, ale w Portugalii ciężko o porządne pączki. Można by zrobić faworki, znane też jako chrusty, ale może w tym roku warto spróbować portugalskich churros? Wcale nie są takie trudne!
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mąki
- cukier i cynamon
- olej
- Zagotuj wodę z solą i masłem.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie jednolita i sama będzie odchodzić od naczynia.
- Włóż masę do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej olej. Nam łatwiej było robić krótkie churros w rondelku niż długie na patelni. Oleju musi być tyle, aby churros były całe zakryte.
- Wyciskaj paski masy do gorącego oleju, odcinając je nożycami, jeśli same się nie przerywają.
- Wyciągnij z oleju, gdy będą złote.
- Posyp cukrem i cynamonem.
Churros tradycyjnie je się w Portugalii z sosem czekoladowym, toffi lub dżemem. W Ameryce Południowej podaje się je z nadzieniem z mleka skondensowanego.
Nam za to smakują bez żadnych dodatków, tylko z cukrem i cynamonem. Ot tak, do herbaty zamiast faworków.
A co Wy szykujecie na ostatki? Zamierzacie świętować w tym roku karnawał?