Udostępnij na

Słów kilka o cytrusach

Kto nie próbował  portugalskich cytrusów – niech żałuje. O ich wyjątkowym, pełnym słodyczy smaku i aromacie krążą legendy. Nic w tym dziwnego, ponieważ te małe, krągłe owoce są symbolem tego, za co można pokochać Portugalię. Kryją w sobie ciepło słońca, oceaniczny klimat i serce Portugalczyków włożone w ich troskliwą pielęgnację.

Cytrusy w Portugalii

Są słodkie, pełne gęstego, orzeźwiającego soku – po prostu pyszne i twierdzi tak każdy, kto choć raz miał szczęście ich spróbować.  Sprzedawane na lokalnych targach, w marketach oraz na przydrożnych straganach stanowią stały element tutejszej codzienności. I co ważne – ich nabycie nie obciąża  kieszeni. Kilogram tych zdrowych słodkości to naprawdę niewielki wydatek, a uśmiech, jaki otrzymuje się od lokalnego sprzedawcy za zakup jest bezcenny 🙂 

Opinie na temat tego ile gatunków liczy sobie rodzina cytrusów są podzielone. Niektórzy naukowcy utrzymują, że należy do niej 16 gatunków, a inni – że 100 gatunków. Jedno jest pewne: w Portugalii można odnaleźć większość z nich. Uprawia się je całorocznie w każdym zakątku kraju, a ich największe plantacje mieszczą się w jego południowej części, czyli w rejonie Algarve, w którym potrafią ciągnąć się kilometrami. Przemierzając drogi tego regionu, można dostrzec rozległe pola pokryte w całości cytrusowymi uprawami. Drzewka pomarańczowe, mandarynkowe lub cytrynowe spotyka się również swobodnie rosnące przy ulicach, na chodnikach lub małych skwerkach w miastach albo w przydomowych ogródkach. I widok ten wcale nie należy do rzadkości. Wręcz przeciwnie – jest wpisany w tutejszą tradycję uprawy tych smacznych owoców.

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty

Laranja (pomarańcza)

Owoce te są uznawane za najczęściej uprawiane na świecie. W Portugalii sok ze świeżych, lokalnych pomarańczy to stały składnik każdego restauracyjnego menu, a w marketach dość często można spotkać specjalne wyciskarki do soków, dzięki którym można delektować się naturalnym, pomarańczowym smakiem wprost z napełnionej butelki. Laranjas należą do jednych z najbardziej lubianych w portugalskiej kuchni, a dokładniej w cukiernictwie. Istnieje sporo wypieków, w których stosuje się ich smak i aromat.

Tangerina (mandarynka)

Mandarynki  wywodzą się z Azji Południowej, w której bywają jednych z głównych składników tradycyjnej kuchni. Na ziemiach portugalskich również są niezwykle rozpowszechnione i uprawiane na masową skalę. Mają bardziej kwaśny smak od pomarańczy, a skórkę grubszą i bardziej porowatą od klementynek. Wiele regionalnych winiarni dodaje smak mandarynki do nuty smakowej wytwarzanych win.  

Clementina (klementynka)

Klementynki powstały  z krzyżówki mandarynek i pomarańczy, dzięki czemu mają słodszy smak. Uznawane są młodsze kuzynki mandarynek. Ich ojczyzną jest Algieria, choć świetnie zadomowiły się w innych ciepłych krajach. W Portugalii ceni się je za delikatny smak i łatwość uprawy.

Toranja (grejpfrut)

Grejpfrut to duży cytrus, spokrewniony z pomarańczą i cytryną.  Te owoce również  są bardzo popularne w kraju i powszechnie uprawiane, a ich walory smakowe bywają podstawowym składnikiem lokalnych win.

Tak więc nie pozostaje nic innego niż wpaść do Portugalii na szklaneczkę świeżego soku 😀

To może Cię zainteresować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *