Przepis na: Bacalhau com natas

Przepis na: Bacalhau com natas

2 stycznia 2021 0 przez Moje Algarve

To jak to jest z tym Bacalhau com natas? W końcu w tłumaczniu to „dorsz w śmietanie”. Tak naprawdę to nie w śmietanie, a w sosie beszamelowym, który faktycznie na pierwszy rzut oka może być pomylony ze śmietaną.

Podobno istnieje 1000 sposób na przyrządzenie dorsza, a dziś publikujemy przepis na jednej z najbardziej znanych sposobów jego podawania.

Składniki:

  • 600g zasolonego suszonego dorsza
  • 500g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 1l mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • oliwa
  • bułka tarta
  • tarkowany ser mozarella (opcjonalnie)

Jak przygotować ten portugalski przysmak?

  1. Dorsza zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się odmoczył. Rano wylewamy wodę, płuczemy dorsza i ponownie zalewamy wodą. Po zmianie wody powinien moczyć się jeszcze co najmniej 3 godziny.
  2. Odmoczonego i odsolonego dorsza zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje, pozostawiamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Niech już zacznie się nagrzewać.
  4. Wyjmujemy dorsza z mleka i rozdrabniamy na małe kawałki. Mleko zostawiamy na później, użyjemy go do przyrządzenia sosu.
  5. Ziemniaki kroimy w kostkę. Można też pójść na łatwiznę i pokroić w kostkę lekko rozmrożone frytki. Smażymy na oleju aż będą złociste.
  6. Cebulę kroimy w paski i szklimy na oliwie.
  7. Czas na sos, roztapiamy na patelni masło, dodajemy mąkę i mieszamy aż konsystencja zrobi się jednolita, taka jak zasmażka. Zaczynamy dolewać mleko, ciągle mieszając. Do sosu zużywamy ok. 500ml mleka, ale jeśli sos wydaje się za gęsty, można dolać więcej.
    Jeśli po raz pierwszy robisz sos beszamelowy i masz wrażenie, że wlało Ci się za dużo mleka, nie martw się, po prostu mieszaj dalej, gdy mleko się zredukuje, sos zgęstnieje.
    Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Włóż do miski i wymieszaj ze sobą wszystko co już masz, czyli kawałki dorsza, złociste ziemniaczki, zeszkloną cebulę oraz sos beszamelowy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż do brytfanny.
  9. Na koniec można posypać tarkowanym serem mozarella (opcjonalnie) oraz koniecznie bułką tartą.
  10. Czas na zapiekanie! Wstaw brytwankę do piekarnika i zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!