Słodki symbol Algarve – Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo
11 July 2021Algarve to wyjątkowa kraina w Portugalii, która potrafi ukazać swoje zaskakujące oblicze nie tylko pod postacią niezwykłych krajobrazów. No bo kto by przypuszczał, że za smacznym i niewinnie wyglądającym ciastem o nazwie Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo może kryć się manifest walki Portugalczyków o zachowanie tożsamości kulturowej regionu?
Smaczne Algarve
Kulinaria od zawsze odzwierciedlają charakter, styl i miejsce życia człowieka. Nawet teraz kiedy dzięki postępowi technicznemu istnieje praktycznie nieograniczony dostęp do pożywienia pochodzącego z różnych szerokości geogarficznych – to nadal to, co się je w dużej mierze świadczy o tym gdzie się żyje. Kuchnia jest nierozerwalnie związana zasobami ziemi, wody i powietrza danego regionu. A Algarve obficie karmi tutejszą ludność tym, co dla niego charakterystyczne. Bogactwo oceanu oraz żyzna gleba dająca słodkie i pożywne owoce są fundamentami tej słonecznej, portugalskiej rzeczywistości.
Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo.Trio do Algarve. Symbole Algarve
Ważne miejsce na mapie kulinarnej i kulturowej Algarve zajmują migdały, figi i chleb świętojański (pozyskiwany ze strąków drzewa karobowego) uznawane za jedne z symboli rejonu. Portugalczycy doceniają nie tylko ich walory smakowe, ale traktują je jako naturalną spuściznę tworzącą unikatową, algarwijską atmosferę. Te trzy produkty są świadectwem lokalnego, tradycyjnego krajobrazu właściwemu Algarve. Wchodzą w skład ciasta Trio do Algarve charakterystycznego właśnie dla południa Portugalii. Wypiekanie tego smakołyku postrzega się też jako pewien sposób na kultywowanie tutejszych tradycji i wyraz miłości do darów lokalnej natury.
Przepis na ciasto:
Podstawa ciasta:
- 250 g suszonych fig
- 1/2 paczki herbatników Mary
- 150g migdałów
- 2 łyżki masła
Zmiel figi, biszkopty i migdały. Na koniec dodać roztopione masło, zagnieść i wyłożyć dno natłuszczonej tarty.
Nadzienie:
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 75 niesolononego masła
- 100 g słodkiej gila (dżem z melonów)
- 100 g grubo pokruszonych migdałów
- 50 g mąki chleba świętojańskiego
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Oddziel żółtka od białek. Cukier ubić z żółtkami i roztopionym masłem. Dobrze ubij, dodaj słodką gilę. Stopniowo dodawaj dwie zmieszane mąki. Dodaj pokruszone migdały z cynamonem. Białka ubić i zakończyć delikatnie łącząc je z resztą. Wlej miksturę pod spód figi i piecz przez 10 minut w 180º.
Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo
Manifesto das 3 delicias. Manifest 3 przysmaków
Nie tak dawno, bo ponad rok temu, ukazał się manifest obywatelski, który nawoływał do kompleksowej i radykalnej ochrony dziedzictwa naturalnego oraz kulturowego Algarve. Zwrócił uwagę na zagrożenia wynikające z nadmiernej, nieprzemyślanej eksploatacji przyrody oraz na zacieranie się algarwijskiego kolorytu na skutek braku propogowania tutejszych obyczajów. Nazwa manifestu bezpośrednio odwołuje się do 3 składników ciasta symbolizując tym samym to, co charakterystyczne dla Algarve i to wobec czego mieszkańcy powinni wyrażać szacunek.
Manifesto das 3 delicia podkreśla, że dbanie o zrównoważony rozwój Algarve, jego faunę i florę oraz kultywowanie tradycji regionu oraz pewnej ciągłości kulturowej budowanej na przestrzeni dziejów to ważne element tożsamości regionu. Pamiętajmy o tym za każdym razem kiedy próbujemy lokalnych smaków.