Słodki symbol Algarve – Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo

Słodki symbol Algarve – Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo

11 lipca 2021 0 przez Kasia Lelów

Algarve to wyjątkowa kraina w Portugalii, która potrafi ukazać swoje zaskakujące oblicze nie tylko pod postacią niezwykłych krajobrazów. No bo kto by przypuszczał, że za smacznym i niewinnie wyglądającym ciastem o nazwie Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo może kryć się manifest walki Portugalczyków o zachowanie tożsamości kulturowej regionu?

Smaczne Algarve

Kulinaria od zawsze odzwierciedlają charakter, styl i miejsce życia człowieka. Nawet teraz kiedy dzięki postępowi technicznemu istnieje praktycznie nieograniczony dostęp do pożywienia pochodzącego z różnych szerokości geogarficznych – to nadal to, co się je w dużej mierze świadczy o tym gdzie się żyje. Kuchnia jest nierozerwalnie związana zasobami ziemi, wody i powietrza danego regionu. A Algarve obficie karmi tutejszą ludność tym, co dla niego charakterystyczne. Bogactwo oceanu oraz żyzna gleba dająca słodkie i pożywne owoce są fundamentami tej słonecznej, portugalskiej rzeczywistości.

Delicia de Alfarroba, Amêndoa e Figo.Trio do Algarve. Symbole Algarve

Ważne miejsce na mapie kulinarnej i kulturowej Algarve zajmują migdały, figi i chleb świętojański (pozyskiwany ze strąków drzewa karobowego) uznawane za jedne z symboli rejonu. Portugalczycy doceniają nie tylko ich walory smakowe, ale traktują je jako naturalną spuściznę tworzącą unikatową, algarwijską atmosferę. Te trzy produkty są świadectwem lokalnego, tradycyjnego krajobrazu właściwemu Algarve. Wchodzą w skład ciasta Trio do Algarve charakterystycznego właśnie dla południa Portugalii. Wypiekanie tego smakołyku postrzega się też jako pewien sposób na kultywowanie tutejszych tradycji i wyraz miłości do darów lokalnej natury.

Przepis na ciasto:

Podstawa ciasta:

  • 250 g suszonych fig
  • 1/2 paczki herbatników Mary
  • 150g migdałów
  • 2 łyżki masła

Zmiel figi, biszkopty i migdały. Na koniec dodać roztopione masło, zagnieść i wyłożyć dno natłuszczonej tarty.

Nadzienie:

  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 niesolononego masła
  • 100 g słodkiej gila (dżem z melonów)
  • 100 g grubo pokruszonych migdałów 
  • 50 g mąki chleba świętojańskiego
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Oddziel żółtka od białek. Cukier ubić z żółtkami i roztopionym masłem. Dobrze ubij, dodaj słodką gilę.  Stopniowo dodawaj dwie zmieszane mąki. Dodaj pokruszone migdały z cynamonem. Białka ubić i zakończyć delikatnie łącząc je z resztą. Wlej miksturę pod spód figi i piecz przez 10 minut w 180º.

Manifesto das 3 delicias. Manifest 3 przysmaków 

Nie tak dawno, bo ponad rok temu, ukazał się manifest obywatelski, który nawoływał do kompleksowej i radykalnej ochrony dziedzictwa naturalnego oraz kulturowego Algarve. Zwrócił uwagę na zagrożenia wynikające z nadmiernej, nieprzemyślanej eksploatacji przyrody oraz na zacieranie się algarwijskiego kolorytu na skutek braku propogowania tutejszych obyczajów. Nazwa manifestu bezpośrednio odwołuje się do 3 składników ciasta symbolizując tym samym to, co charakterystyczne dla Algarve i to wobec czego mieszkańcy powinni wyrażać szacunek.

Manifesto das 3 delicia podkreśla, że dbanie o zrównoważony rozwój Algarve, jego faunę i florę oraz kultywowanie tradycji regionu oraz pewnej ciągłości kulturowej budowanej na przestrzeni dziejów to ważne element tożsamości regionu.  Pamiętajmy o tym za każdym razem kiedy próbujemy lokalnych smaków.